Soorten concentratiepillen:
    Studies / ingrediënt  Deutsch
 

L-fenylalanine & cognitie

Wat is l-fenylalaline?

l-fenylalanine

Concentratie verbeterende pillen kopen

L-fenylalanine is een aminozuur en kent veel toepassingen in de wereld van voeding (denk aan aspartaam) en voedingssuplementen voor sporters (als pre-workout supplement). Maar welke werking heeft het op je brein? Waarom gebruikt men het in nootropics?

Voor meer info over de biochemische structuur van fenylalanine en/of l-fenylalanine, check deze Engelstalige Wiki pagina.

 

Het effect van l-fenylalanine op de hersenen, het cognitieve- en concentratievermogen door chet vormen van dopamine en andere neurotransmitters.

Het lichaam maakt van l-fenylalanine het aminozuur tyrosine. Van tyrosine creëert het lichaam de neurotransmitter dopamine. Dopamine wordt op zijn beurt omgevormd tot andere neurotransmitters zoals epinefrine (adrenaline) en norepinefrine (noradrenaline) .

Een schematische voorstelling van de volgorde waarin het lichaam deze stoffen om zet:

ontstandkoming van tyrosine, noradrenaline en adrenaline

Deze stoffen spelen een grote rol in "vlucht-of-vecht" reacties, in het "beloningsysteem" en in cognitieve reacties.

Tyrosine heeft een positief effect op prestaties bij het uitvoeren van taken die intelligentie vereisen (studie).

Vrije Universiteit Amsterdam werkte samen met Defensie Nederland om enkele effecten van tyrosine te onderzoeken op militairen. Tyrosine supplementen zorgden voor een verbeterd cognitief vermogen na 6 dagen (studie).

 

Noradrenaline: De werking op het geheugen en cognitieve functies.

noradrenaline

Kort samengevat zorgt noradrenaline voor een verbeterde aletheid, focus en een verbetering van het vormen en ophalen van korte- en langetermijngeheugen.

Noradrenaline zorgt er ook voor dat je beter voelt (lichamelijk), een verbeterde waakzaamheid en verbeterde reflexen. (studie).

Noradrenaline verbetert niet alleen de ontwikkeling en ophaling van herinneringen: Experimenten tonen aan dat noradrenaline noodzakelijk is voor het toegankelijk maken van geheugen (studie 1,2).

Alzheimer patiënten hebben in de hersenstam minder neuronen voorkomen die noradrenaline doorgeven (studie). Noradrenaline-behandelingen hebben een omkeerbaar én vertragend effect op neurodegradatie in dierenstudies waardoor het misschien mogelijk is om Alzheimer tegen te gaan (studie 1,2).

 

Dopamine: De neurotransmitter die ervoor zorgt dat het beloningsysteem werkt en de reden waarom je "plezier" ervaart, je concentratievermogen vergroot en je geheugen helpt.

Dopamine

Dopamine regelt plezier in het brein (bron).

Wanneer men wordt blootgesteld aan een belonende situatie reageert het brein door dopamine los te laten (studie).

Dopamine neuronen worden geactiveerd door beloning-mechanismen in het brein. Tijdens plezierige situaties wordt dopamine vrijgegeven en dopamine op zichzelf stimuleert de mens om plezierige activiteiten op te zoeken, wat betekent dat plezierige activiteiten zoals sex, eten, gamen of zelfs druggebruik een toename in de vrijgave van dopamine kan veroorzaken. Het beloningsysteem in het brein zorgt voor het overleven van de mensheid door belonend gedrag dat nodig is voor overleving zoals het zoeken van voedsel, sex, onderdak, drinken, enz. te promoten (bron).

Het beloningsysteem dat geregeld wordt door dopamine krijgt hulp van histamine (studie).

Naast het beloningsysteem en plezier speelt dopamine speelt een rol bij het concentratievermogen (bron). Dopamine-dysfunctie in het voorste gedeelte van de hersenen kunnen dan ook voor concentratieproblemen zorgen (studie).

Studies tonen aan dat gematigde dopamine-niveaus de capaciteit vergroot bij mensen om aandacht te besteden terwijl ze van taken wisselen. Verder onderzoek wijst uit dat bij gematigde dopamine-niveaus aandacht efficiënter wordt gericht op stimulanten die gerelateerd zijn met de taak waar mensen mee bezig zijn (studies).

Dopamine kan ook angstremmend werken (studie).

Het geheugen wordt sterk gereguleerd door dopamine-activiteit in het brein (bron).

Dopamine is essentieel voor de werking van het langetermijngeheugen in de hippocampus (paper).

Dopamine heeft een effect op het "episodische geheugen", onderdeel van het langetermijngeheugen waardoor mensen herinneringen kunnen hebben over gebeurtenissen (bron). Het beinvloedt welke episodische herinneringen gevormd worden en hoe ze gepresenteerd worden. Op die manier kan geheugen toekomstgedrag sturen (paper).

 

Is l-fenylalanine schadelijk of gevaarlijk? Zijn er bijwerkingen?

Fenylalanine verhoogt het adrenaline- en noradrenalineniveau. De bijwerkingen van deze stoffen zijn een verhoogd hartritme bij hoge dosissen (bron) en kan leiden tot hoge bloeddruk (bron). Noradrenaline wordt ook het "stress-hormoon" genoemd. Je kan er dus angstig en/of schuchter van worden bij hoge dosis

 

Fenylalanine kopen en gebruikerservaringen.

Je kan l-fenylalanine capsules hier kopen. Lees hier onder reviews of schrijf je eigen ervaring over fenylalanine.

Indien je een totaalformule zoekt om je cognitieve functies te verbeteren raden we aan Omnimind aan, waarin l-fenylalanine ook verwerkt zit. (koop omnimind hier)

 

 

Schrijf hier over jouw ervaring met l-fenylalanine of lees anderen hun ervaring.


Tips en nieuws voor het verbeteren van concentratie, energie en geheugen:

Basistips tegen concentratieproblemen
Oorzaken analyseren en oplossingen


Concentratie pillen, voorstander van: Nootropics Europe | De laatste update van deze pagina gebeurde op: January 20 2018 05:02:20.