Soorten concentratiepillen:
    Studies / ingrediënt  Deutsch
 

L-tyrosine & cognitie

Wat is l-tyrosine?

l-tyrosine

L-tyrosine pillen kopen

L-tyrosine is een aminozuur is essentieel voor de vorming van dopamine, nonadrenaline en adrenaline dewelke op hun beurt een grote rol spelen in cognitieve capaciteiten.

Voor info over de chemische structuur van tyrosine tyrosine, check deze Engelstalige Wiki pagina.

 

Het effect van l-tyrosine op de hersenen, het cognitieve- en concentratievermogen door chet vormen van dopamine en andere neurotransmitters.

Het lichaam maakt van l-tyrosine het aminozuur l-dopa, waarvan de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline gemaakt worden. Dopamine en noradrenaline spelen een grote rol bij intelligentie.

Tyrosine-supplementatie heeft een positief effect bij het uitvoeren van taken die intelligentie vereisen (studie).

Vrije Universiteit Amsterdam werkte samen met Defensie Nederland om enkele effecten van tyrosine te onderzoeken op militairen. Tyrosine supplementen zorgden voor een verbeterd cognitief vermogen na 6 dagen (studie).

Tyrosine heeft veel meer voordelen op cognitie aangezien het zorgt voor de aanmaak van dopamine en nonadrenaline. Lees hier alles over dopamine & cognitie.
Lees hier alles over nonadrenaline & cognitie.

Een schematische voorstelling van hoe het lichaam tyrosine omvormt in andere stoffen:

schema

Deze stoffen spelen een grote rol in "vlucht-of-vecht" reacties, in het het "beloningsysteem" en in cognitieve functies.

 

Noradrenaline: De werking op het geheugen en cognitieve functies.

Noradrenaline

Kort samengevat zorgt noradrenaline voor een verbeterde aletheid, focus en een verbetering van het vormen en ophalen van korte- en langetermijngeheugen.

Noradrenaline zorgt er ook voor dat je beter voelt (lichamelijk), een verbeterde waakzaamheid en verbeterde reflexen. (studie).

Noradrenaline verbetert niet alleen de ontwikkeling en ophaling van herinneringen: Experimenten tonen aan dat noradrenaline noodzakelijk is voor het toegankelijk maken van geheugen (studie 1,2).

Alzheimer patiënten hebben in de hersenstam minder neuronen voorkomen die noradrenaline doorgeven (studie). Noradrenaline-behandelingen hebben een omkeerbaar én vertragend effect op neurodegradatie in dierenstudies waardoor het misschien mogelijk is om Alzheimer tegen te gaan (studie 1,2).

 

Dopamine: De neurotransmitter die ervoor zorgt dat het beloningsysteem werkt en de reden waarom je "plezier" ervaart, je concentratievermogen vergroot en je geheugen helpt.

Dopamine

Dopamine regelt plezier in het brein (bron).

Wanneer men wordt blootgesteld aan een belonende situatie reageert het brein door dopamine los te laten (studie).

Dopamine neuronen worden geactiveerd door beloning-mechanismen in het brein. Tijdens plezierige situaties wordt dopamine vrijgegeven en dopamine op zichzelf stimuleert de mens om plezierige activiteiten op te zoeken, wat betekent dat plezierige activiteiten zoals sex, eten, gamen of zelfs druggebruik een toename in de vrijgave van dopamine kan veroorzaken. Het beloningsysteem in het brein zorgt voor het overleven van de mensheid door belonend gedrag dat nodig is voor overleving zoals het zoeken van voedsel, sex, onderdak, drinken, enz. te promoten (bron).

Het beloningsysteem dat geregeld wordt door dopamine krijgt hulp van histamine (studie).

Naast het beloningsysteem en plezier speelt dopamine een rol bij het concentratievermogen (bron). Dopamine-dysfunctie in het voorste gedeelte van de hersenen kunnen dan ook voor concentratieproblemen zorgen (studie).

Studies tonen aan dat gematigde dopamine-niveaus de capaciteit vergroot bij mensen om aandacht te besteden terwijl ze van taken wisselen (multitasking). Verder onderzoek wijst uit dat bij gematigde dopamine-niveaus aandacht efficiënter wordt gericht op stimulanten die gerelateerd zijn met de taak waar mensen mee bezig zijn (studies).

Dopamine kan ook angstremmend werken (studie).

Het geheugen wordt sterk gereguleerd door dopamine-activiteit in het brein (bron).

Dopamine is essentieel voor de werking van het langetermijngeheugen in de hippocampus (paper).

Dopamine heeft een effect op het "episodische geheugen", onderdeel van het langetermijngeheugen waardoor mensen herinneringen kunnen hebben over gebeurtenissen (bron). Het beinvloedt welke episodische herinneringen gevormd worden en hoe ze gepresenteerd worden. Op die manier kan geheugen toekomstgedrag sturen (paper).

 

Is l-tyrosine schadelijk of gevaarlijk? Zijn er bijwerkingen?

Tyrosine verhoogt het adrenaline- en noradrenalineniveau. De bijwerkingen van deze stoffen zijn een verhoogd hartritme bij hoge dosis (bron) en kan leiden tot hoge bloeddruk (bron). Noradrenaline wordt ook het "stress-hormoon" genoemd. Je kan bij hoge dosis angstig en/of schuchter worden.

 

L-tyrosine kopen en gebruikerservaringen

Indien u concentratiepillen wil kopen die het brein op een natuurlijke wijze ondersteunen, dan raden we raden we Mindscopic te kopen (review) aan. L-tyrosine zit ook verwerkt in Mindscopic. De webshop van Mindscopic vindt u hier.

 

 

Schrijf hier over jouw ervaring met l-tyrosine of lees anderen hun ervaring.

 


Tips en nieuws voor het verbeteren van concentratie, energie en geheugen:

Basistips tegen concentratieproblemen
Oorzaken analyseren en oplossingen


Concentratie pillen, voorstander van: Nootropics Europe | De laatste update van deze pagina gebeurde op: September 25 2020 20:10:10.