Soorten concentratiepillen:
    Studies / ingrediënt  Deutsch
 

Visolie (omega-3)


Wat is visolie en wat is omega-3?

Concentratie pillen kopen.

DHA: Het concentratieverbeterende bestanddeel in visolie

De beste visoliecapsulens volgens prijs/kwaliteit koop je hier.

Visolie bestaat uit omega-3: Omega-3 zijn vetzuren bestaande uit alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega-3 (EPA en DHA) zijn belangrijke vetten voor ons zenuwstelsel en onze hersenen. Het zenuwstelsel is het weefsel in ons lichaam dat in verhouding met andere weefsels uit het hoogste vetpercentage bestaat. Onze hersenen bestaan ongeveer uit 8% omega-3 vetzuren.

Info over de biochemische structuur van visolie en omega-3 kan je vinden op deze Wiki pagina.

Omega-3 (DHA) zijn de enige vetzuren dewelke ons lichaam gebruikt om hersencelmembranen te bouwen: Deze celmembranen kunnen als "celwanden" gezien worden. Als je weet dat de hersenen uit 8% omega-3 bestaan en dat DHA als bouwsteen dient om hersencelwanden te maken; dan is de conclusie dat omega-3 visolie van essentieel belang is voor de bescherming, ouderdom en robuustheid van hersencellen.

Omwille van die reden worden visolie capsules of visolie pillen als hoogwaardig nootropic gezien. Je kan zelfs stellen dat visolie-supplementen van essentieel belang zijn aangezien bijna niemand in onze samenleveing voldoende vis (2 tot 5x per week) eet volgens de meeste gezondheidsorganisaties (bron).

Visolie kan je best halen uit vette vis zoals makreel, zalm, haring, anjovis of sardinen. Deze vissen bevatten in verhouding met andere vissen het hoogste omega-3 percentage.

 

De positieve effecten bij het gebruik van visolie (omega-3).

Visolie (omega-3) heeft tot nu toe 26 bewezen gezondheidsvoordelen: Te veel om uitgebreid te bespreken voor het doel van deze website. We zullen hier enkel uitgebreid bespreken welke positieve effecten visolie (omega-3) heeft op concentratie, geheugen, de hersenen en cognitieve functies.

We maken echter een snelle opsomming van alle voordelen door omega-3 visolie:
Visolie werkt ontstekingremmend, verbetert cognitie en gemoedstoestand. Het vermindert de kans op beroerte en verbetert de toevoer van bloed naar de hersenen. Visolie voorkomt agressie, vermindert gewrichtspijnen, zorgt voor een daling van de triglyceriden gehaltes. Het reguleert cholosterol-waardes. Omega-3 bevordert het cardio-vasculaire systeem, verlaagt het risico op diabetes. Het bevordert afvallen en verbetert het genezingsproces. EPA en DHA zorgen voor een verbeterde vruchtbaarheid (testikels hebben een hoge omega-3 waarde). Het promoot de goede ontwikkeling van de foetus. Visolie beschermt ogen, huid en nieren. Het helpt bij maag-darm aandoeningen. Omega-3 bevordert de schildklieren, verlaagt infecties, verlaagt spiervermoeidheid. Visolie vermindert het risico op sommige kankers. Het verlaagt de effecten van ADHD bij kinderen. Het verlicht migraine, werkt neuroprotectief. DHA verhelpt epilepsie, ontgifting, psoriasis en gaat mogelijk het verouderingsproces tegen.


Visolie en het effect van omega-3 op cognitie.

Voorlopige studies toonden aan dat een hoge inname van DHA werd geassocieerd met een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer (studie) en de ziekte van Parkinson (studie).

Pre-klinische studies, gepubliceerd in 2005 geven aan dat DHA het geheugen verbetert en dat DHA kan de ontwikkeling van Alzheimer bij muizen tegen gaat (studie). Een andere studie van 2010 gaf echter aan dat DHA-supplementatie bij mensen die lijden aan een milde tot gematigde vorm van de ziekte van Alzheimer geen voordeel halen uit DHA-supplementatie (studie).

Een voedingspatroon rijk aan DHA beschermt slachtoffers die hersenschade opliepen door beroerte: Deze mensen zouden sneller herstellen. Een hoge inname van vis (olie, omega-3) vermindert het risico op beroerte bij ouderen (studie).

Visolie lijkt bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren bij gezonde individuen (studie).

Hoge DHA-niveaus worden geassocieerd met een verbeterde verbale cognitie (vlotheid) bij oudere mensen (bron).

Een studie met gezonde jonge volwassenen stelt dat na zes maanden dagelijkse dosis visolie (Lovaza) het werkgeheugen verbetert (studie).

Andere studies toonde aan dat jongeren die meer vis aten hun reactietijd verbeterden en zich gemakkelijker dingen konden herinneren (studie).

DHA supplementatie uit algen voor een periode van zes maanden verlaagde de hartslag en verbeterde het geheugen + het studeren bij gezonde, oudere volwassenen (ouder dan 50) met lichte geheugenklachten (studie 12).

Ander onderzoek toonde aan dat zelfs lage doses DHA supplementatie voor een verbeterd geheugen en aandacht zorgt (R).

Hogere DHA-niveaus bij volwassenen van middelbare leeftijd zijn gerelateerd aan verbeterde prestaties op vlak van non-verbale redenering, mentale flexibiliteit, werkgeheugen en woordenschat (studie).

 

De beste omega-3 visolie selecteren op basis van kwaliteit.

Je wilt in eerste instantie dat de DHA-waarde in je visolie-supplement zo hoog mogelijk is. De EPA-waarde is ook heel belangrijk, maar is van secundair belang. Vergeet olie-supplementen die ook omega-6 en omega-9 bevatten.

De visolie moet gezuiverd zijn van zware metalen en gifstoffen: Vergeet ruwe visolie (crude fish-oil)! Gelukkig is de zuivering van visolie tegenwoordig standaard gebeurd d.m.v. van moleculaire distillatie.

Daarnaast wil je liefst ook visolie in de vorm van triglyceriden, niet in de vorm van ethyl-esters. Ethy-esters zijn bewerkt: Ze mogen het label "visolie" dragen, maar scheikundig gezien komen ze niet voor in de natuur. Triglyceriden daarentegen zijn de natuurlijke vorm van omega-3. Triglyceriden worden 50% (!) effeciënter geabsorbeerd dan ethyl-esters door het lichaam (studie 1,2,3). Anderzijds is het voordeel van ethy-esters dat ze de procentuele EPA/DHA-waardes drastisch omhoog kunnen drijven wat de verminderde absorptie kan compenseren.

Natuurlijk moet de prijs ook goed zitten ten opzichte van de kwaliteit.

 

De beste visolie vindt je niet in Het Kruidvat, ook niet in de Hema.

We deden een prijsvergelijking van verschillende producten op 8 januari 2017.

Hema's beste visolie-deal (In Nederland, want Hema-België verkoopt geen visolie...) omvat 300 omega-3 softgel capsules voor €11 (artikelnummer 11460004, hun eigen huismerk). De DHA/EPA-waardes liggen procentueel gezien zeer laag (12% DHA en 18% EPA) ten opzichte van de betere producten die elders beschikbaar zijn.

Om een lang verhaal kort te maken: In Hema-Nederland betaal je € 11 voor 27000 miligram DHA en je krijgt hiervoor 40500 miligram EPA: Dat is € 0,41 per gram DHA, € 0,27 per gram EPA in de Hema.

Het Kruidvat (in zowel België als Nederland) scoort nog slechter dan Hema. Hun beste deal is €9,99 voor 120 visolie capsules. Net zoals bij de Hema liggen de DHA/EPA waardes ook zeer laag: respectievelijk 12% en 18%. Je betaalt in het Kruidvat €0,69 per gram DHA, €0,46 per gram EPA.

 

Gebruikerservaringen over visolie en visolie capsules kopen.

Beste visolie: Deze capsules van Puritan's Pride

Waar zijn de betere visoliepillen en -capsules te koop hoor ik je dan vragen? Verkort antwoord: Best online visolie capsules bestellen, want apothekers zijn doorgaans ook veel te duur.

Double Strength Omega-3 van Puritan's Pride is een aanrader:

Het EPA-gehalte bedraagt 30% en het DHA-gehalte 20%. Het etiket vermeldt dat er sporen van anjovis, makreel en sardines in zitten: We kunnen er dus vanuit gaan dat het natuurlijke omega-3 visolie is (triglyceriden i.p.v. ethy-esters).

Je kan hier doosjes van 180 capsules kopen aan € 12,90:
Dat is € 0,35 per gram DHA en € 0,23 per gram EPA.

Beter concentreren? Probeer Mindscopic (shop).

 

 

 

Schrijf hier over jouw ervaring met visolie of lees anderen hun ervaring.


Tips en nieuws voor het verbeteren van concentratie, energie en geheugen:

Basistips tegen concentratieproblemen
Oorzaken analyseren en oplossingen


Concentratie pillen, voorstander van: Nootropics Europe | De laatste update van deze pagina gebeurde op: September 25 2020 20:09:30.